Konsekwencje błędów na etykietach produktowych potrafią być bardzo bolesne dla producentów. Warto więc zadbać o każdy szczegół już na etapie projektowym i oddać ten proces w ręce fachowców.
Co powinna zawierać prawidłowa etykieta? Sprawdź poniżej:
- nazwę produktu
- wykaz składników
- wyróżnienie alergenów
- oznaczenie daty minimalnej trwałości/terminu przydatności do spożycia, numeru partii
- warunki przechowywania
- sposób użycia
- dane identyfikacyjne podmiotu odpowiedzialnego
- ilość nominalną produktu
- wartość odżywczą
- oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
- inne dodatkowe zapisy wymagane prawem.
Na zdjęciach widzimy proces etykietowania wcześniej wydrukowanych przez nas etykiet, wykładanie zaetykietowanych produktów (opakowań z chipsami) na standy oraz przygotowanie do dystrybucji. Niestety tych chipsów nie kupicie na razie w Polsce. Wysyłamy je na rynek niemiecki do sklepów Kaufland i Rewe.
Umiejętność przygotowania palet w sposób, którego nie zakwestionuje dana sieć odrzucając dostawę, to już zupełnie inny temat. Poruszymy go szerzej w przyszłości.
Śledźcie nasz blog i aktualności.